Het leuke van drone vliegen

Twijfel jij of je een drone moet kopen

Lees hier ook welke drone je het best kunt kopen

Lees hier of een drone kopen echt wel verstandig is…

Een bewuste keuze maken

Hobby of bevlieging?

Voordat je investeert in een drone, is het belangrijk om na te denken over je langetermijninteresse. Drones kunnen een kostbare hobby zijn, met prijzen die variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de kwaliteit en de functies. Overweeg of je toegewijd bent aan het leren en ontwikkelen van je vaardigheden op lange termijn.

Kennis van regelgeving

Het vliegen met een drone is onderworpen aan regels en voorschriften die per land kunnen verschillen. Het is essentieel om jezelf te informeren over de lokale wetgeving om veilig en legaal te vliegen. Dit omvat onder andere het respecteren van privacy, het vermijden van no-fly zones en het verkrijgen van de juiste vergunningen.

De juiste drone kiezen, waar op te letten bij het kiezen van een drone

Bij het kiezen van een drone is het belangrijk om rekening te houden met je vaardigheidsniveau, het beoogde gebruik en je budget. Startersmodellen zijn een goede keuze voor beginners, terwijl geavanceerdere drones met hoogwaardige camera’s en functies beter geschikt zijn voor serieuze hobbyisten en professionals. Ben je er nog niet helemaal zeker van of het dronevliegen wel wat voor je is, dan kun je ook een tweedehands drone overwegen. Het aanbod is groot. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op Marktplaats of Ebay.

Let wel op dat je een drone koopt met een correct Cx-label. Meer over de Cx-labels vind je hier (RIJKSOVERHEID) .  Sinds 01-01-2024 zijn de droneregels aangepast.

Duurzaamheid en ondersteuning

Zoek naar drones van betrouwbare merken die bekend staan om hun duurzaamheid en klantondersteuning. Dit zorgt ervoor dat je aankoop beschermd is en dat je hulp kunt krijgen bij eventuele problemen met jouw drone.

Conclusie

Dronen biedt een unieke mix van technologie, creativiteit en avontuur. Het is een hobby die je in staat stelt om de wereld vanuit een geheel nieuw perspectief te verkennen en vast te leggen. Echter, zoals bij elke hobby, is het belangrijk om een bewuste keuze te maken. Overweeg zorgvuldig of je toegewijd bent aan het leren en groeien in deze fascinerende wereld. Met de juiste voorbereiding en benadering kan dronen een verrijkende en lonende ervaring zijn die je kijk op de wereld voorgoed verandert.

De juiste drone kiezen: merken en modellen

Drones voor consumenten

Voor hobbyisten en beginnende dronevliegers zijn er diverse merken die kwalitatieve en gebruiksvriendelijke drones aanbieden. Populaire merken zoals DJI staan bekend om hun Phantom en Mavic series, die uitstekend geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden. Deze drones combineren gebruiksgemak met geavanceerde functies zoals hoge resolutie camera’s, lange vliegtijden en intelligente vliegmodi.

Drones voor professionals

Professionals op het gebied van fotografie, cinematografie en landmeting kunnen kiezen voor gespecialiseerde drones die hogere specificaties en uitgebreidere aanpassingsmogelijkheden bieden. Merken zoals DJI met hun Inspire serie, en Autel Robotics, bieden drones die speciaal zijn ontworpen voor professioneel gebruik, met functies zoals verwisselbare lenssystemen en geavanceerde beeldstabilisatie.

 

Conclusie

Het kiezen van de juiste drone, of je nu een consument of een professional bent, vereist zorgvuldige overweging van wat je nodig hebt en wilt bereiken met je drone. Daarnaast is het cruciaal om je bewust te zijn van de regelgeving en de vereiste certificaten voor het vliegen met drones vanaf 250 gram. Door de juiste voorbereidingen te treffen en te investeren in kennis en certificering, kun je veilig en verantwoord genieten van de fascinerende wereld van het dronen.

Merken drones:

 • 4DRC
 • Autel Robotics
 • Cheerson
 • DJI
 • Eachine
 • Emax
 • FlyHal
 • Hubsan
 • JJRC
 • Jumper
 • Kingston
 • LYZRC
 • MJX
 • Nitecore
 • Parrot
 • PGYTECH
 • Radiomaster
 • S Series
 • Snaptain
 • Sunnylife
 • Tattu
 • Turnigy
 • Visuo
 • Walkera
 • WLToys
 • Yuneec
 • Zippy

Nieuw Cx-keurmerk voor drones

Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor vliegen met drones in de open categorie en de specifieke categorie. Het Cx-keurmerk is in de open-categorie verdeeld in 5 klassen: C0 tot en met C4. De klasse bepaalt welke regels voor u gelden als u een drone bestuurt. Ook bestaande drones komen in aanmerking voor een Cx-keurmerk. Lees alles over de Cx-labels op de website van de RIJKSOVERHEID.

 

Certificaten voor het vliegen met drones vanaf 250 gram

In veel landen, waaronder binnen de Europese Unie, is het vereist dat dronepiloten die met drones vanaf 250 gram vliegen, in het bezit zijn van de juiste certificaten. Deze regelgeving is ingesteld om de veiligheid in het luchtruim te waarborgen en de privacy van mensen te beschermen.

Basis certificaat

Voor het vliegen met drones die meer wegen dan 250 gram maar minder dan 2 kilogram, is vaak een basis certificaat vereist. Dit certificaat toont aan dat de piloot basiskennis heeft van de regelgeving, kan vliegen met respect voor de privacy van anderen, en bewust is van de veiligheidsrisico’s.

Aanvullende certificaten

Voor het besturen van zwaardere drones of voor het uitvoeren van specifieke vluchten, zoals nachtvluchten of vluchten in gecontroleerd luchtruim, kunnen aanvullende certificaten nodig zijn. Deze vereisen doorgaans een meer diepgaande kennis van de luchtvaartregels, vliegvaardigheden, en risicobeheersing.

Het is belangrijk om bij de lokale luchtvaartautoriteit te controleren welke specifieke certificaten vereist zijn voor jouw situatie. In veel gevallen kun je deze certificaten behalen door het volgen van een online cursus en het afleggen van een examen. Lees hieronder welke certificaten je nodig hebt.

 

Deze certificaten heb je nodig om te mogen vliegen met een drone

In Nederland zijn er specifieke certificaten nodig om met drones vanaf 250 gram te mogen vliegen, onderverdeeld in de subcategorieën A1, A2, en A3, volgens de Europese regelgeving. Deze certificaten zijn vereist om de veiligheid in de lucht en op de grond te waarborgen.

A1 en A3 Certificaten:

Voor het vliegen in de subcategorieën A1 (vliegen over mensen) en A3 (vliegen ver van mensen), is een basiscertificaat vereist. Dit certificaat verkrijg je door het succesvol afronden van een online kennistest bij een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat erkende vliegschool. Na het behalen van deze test, vraag je via een persoonlijke link naar de RDW-website het vliegbewijs aan. Dit bewijs is geldig in de hele Europese Unie en moet je altijd bij je hebben tijdens het vliegen.

A2 Certificaat (Vaardigheidsbewijs):

Voor het vliegen in subcategorie A2, dichter bij mensen, zijn er aanvullende eisen. Nadat je het basiscertificaat voor A1 en A3 hebt behaald, moet je een praktische zelfopleiding voltooien en een tweede kennistest succesvol afronden. Deze zelfopleiding omvat handmatig en automatisch besturen van de drone, het leren uitvoeren van precisievluchtmanoeuvres, zweven in alle richtingen, en het toepassen van noodprocedures. De tweede kennistest toetst je vaardigheden en kennis verder. Na het behalen van deze test kun je het A2-vaardigheidsbewijs aanvragen bij de RDW.

Nieuwe Regels vanaf 1 januari 2024:

Belangrijk om te weten is dat vanaf 1 januari 2024 nieuwe Europese regels van kracht worden. Drones met een Cx-label die aan de Europese eisen voldoen, zijn verplicht in de open categorie. Voor drones zwaarder dan 250 gram zonder Cx-label gelden de regels van subcategorie A3, waarbij meer afstand moet worden gehouden van mensen, dieren, en gebouwen. Daarnaast moeten de meeste drones vanaf deze datum ook een Remote ID hebben, wat inhoudt dat de drone op afstand identificeerbaar moet zijn.

Voor het vliegen met drones in Nederland is het dus essentieel om te weten welke certificaten nodig zijn voor jouw specifieke situatie en om op de hoogte te zijn van de aanstaande regelgeving. Dit zorgt ervoor dat je veilig en volgens de wet vliegt.