TIPS VOOR DE DRONE LIEFHEBBERS

Hier vind je een groeiend aantal tips voor drone vliegers

10 waardevolle tips voor de drone vliegers!

Je vindt hier een groeiend overzicht van handige tips voor de drone-vlieger. Zelf een tip? Deze kun je dan hier toevoegen.

Tips voor de drone vliegers:

Tips, leuke aanwijzingen, interessante weetjes. Je vindt ze op deze pagina!

De meeste dieren zijn bang voor drones

 

Ga niet met je drone boven een weiland hangen waar dieren relatief dichtbij je drone zijn. De meeste dieren zien dit toch wel als een bedreiging. Ga met respect om met alle dieren. Ook het navliegen van vogels is niet fijn voor de vogels. 

Wanneer je trouwens roofvogels ziet in de buurt van waar je aan het vliegen bent, dan is het beter je drone binnen te halen. Bepaalde vogels kunnen jouw drone zien als prooi en kunnen je drone aanvallen. Daarbij is het mogelijk dat je drone beschadigd raakt, maar erger is als een roofvogel probeert je drone uit de lucht te halen en daarbij ernstig verwond raakt.

Drone vliegen met regen

 

Kun je met je drone gaan vliegen als het regent?

De vraag is meer hoe leuk of het is om met je drone te gaan vliegen als het regent. De lens van de camera wordt nat, waardoor je al een niet al te mooi beeld krijgt. Het meeste regenwater weggeslagen worden en veel drones zullen er wel tegen kunnen. Een beetje water moet geen kwaad kunnen, maar we raden het af. Elektriciteit en water zijn nou eenmaal geen goede combinatie.

Je ziet misschien nog wel eens filmpjes voorbij komen met drones die in een forse regenbui aan het vliegen zijn. Er kan bij diverse type drones regenwater lekken richting de accupunten… en daar houden ze niet van.

 

Drone vliegen vanaf een boot

 

Kun je met een drone vliegen vanaf een boot en hoe gaat dat dan met landen?

Ja, je kunt vanaf een boot gewoon vliegen met je drone. Maar er zijn even een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met je drone gaat vliegen vanaf een boot. Een boot ligt over het algemeen nooit helemaal stil. Deze verplaatst zich steeds tot wel een tot tientallen meters. Maar laten we uitgaan van een gemiddelde boot.

Het is namelijk zo, dat als de RTHome locatie is ingesteld, dan is dat op basis van een GPS-locatie. Wanneer de boot verplaatst is, en je zou de RTH (Return to Home) functie gebruiken… dan vliegt je drone terurg naar de eerst opgegeven locatie. Jouw drone komt niet af op je afstandsbediening. Zeker wanneer je boot in beweging is, is dat wel iets waar je rekening mee moet houden. De drone gaat terug naar de RTH locatie en zal uiteindelijk toch een keer gaan landen als de accu het begeeft.

Dit geldt ook voor de RTH opdracht nadat de verbinding verstoort is geraakt. Ook dan vliegt jouw drone terug naar de GPS locatie die opgeslagen is toen je de drone liet stijgen. Als je daar rekening mee houdt, kun je veilig op het water vliegen met je drone.

Het is handig om je drone accu te nummeren

 

Waarom is het handig om je drone accu’s te nummeren?

Je accu’s worden natuurlijk regelmatig gebruikt als je gaat vliegen met je drone. Maar soms gebruik je maar één accu, of misschien twee. Die laad je dan weer op en je stopt er weer eentje in je drone. Maar welke je het meest gebruikt weet je vaak niet. De oplossing is om ze te nummeren en een logboekje bijhouden. Als je dat doet, dan weet je welke accu het meest gebruikt wordt. Zo zorg je er dan automatisch zelf voor dat er niet meer een accu is die extreem veel gebruikt wordt en er zijn ook geen accu’s meer die alleen maar opgeladen worden zonder dat ze gebruikt worden. Zo slijten ze minder hard en heb je langer plezier van je accu.

Hoe moet je lithium-polymeer accu’s bewaren

 

De meeste drones hebben een lithium-polymeer accu. Anderen noemen dit een li-po accu. Wil je lang plezier hebben van deze accu’s dan wordt geadviseerd deze te bewaren in een half gevulde toestand. Zo blijven deze langer op spanning. Voor het opladen zelf geldt dat je ze het best zo langzaam mogelijk moet opladen. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat de accu kapot gaat.

Het is aan te raden de accu’s in ieder geval op een droge, maar ook brandvrije plek te bewaren. Denk hierbij aan een stalen bak of een betonnen vloer waar geen brandbare materialen in de buurt staan. Hoewel er geen gevallen bekend zijn van schade door een accu wordt dit wel vanuit de accu leverancier geadviseerd.

Hou vogels weg van jouw drone

 

Vogels in de buurt van je drone

Wil je ervoor zorgen dat vogels niet te dicht in de buurt van jouw drone komen? Voorzie dan jouw drone, aan alle zichtbare kanten, van een strookje rood reflecterende plakband. Deze rood reflecterende plakband heeft een afschrikkende werking en houdt vogels wat verder van je drone vandaan. Met name roofvogels schijnen hier moeite mee te hebben en blijven wat verder bij je drone vandaan.

Je drone meenemen in het vliegtuig

 

Mag je drone mee het vliegtuig in?

Ja… je drone mag je in ieder geval wel meenemen. Die mag in je ruimbagage, maar je drone mag ook in de handbagage. Neem je drone mee met de ruimbagage, pak deze dan goed in. In ieder geval moet je je droen zo verpakken dat deze niet beschadigd raakt tijdens het transporteren van je bagage.

Voor je drone accu geldt een ander verhaal:

Maar let op: Voor de accu geldt een ander verhaal! Doordat de meeste drones gebruik maken van een Lithium-polymeeraccu, zijn er speciale voorschriften voor het meenemen van accus’. Even los van de vraag of je überhaupt wel mag vliegen in het land van bestemming, is het belangrijk dat de accu’s veilig meegenomen worden. Per vliegtuigmaatschappij zijn er regels voor het vervoeren van accu’s. Kijk dus altijd eerst op de site van de luchtvaartmaatschappij.

Voor de Lithium-polymeer acuu’s (Li-Po) zijn speciale cases. De zogenaamde lipo-safety bags zijn ontwikkeld zodat je accu niet zo maar in de brand kan vliegen tijdens de reis. Je moet er overigens wel voor zorgen dat de accu’s ontladen zijn.

Vliegen boven water

 

Kun je met je drone vliegen boven water?

Jazeker, en je kunt er ook nog eens hele mooie beelden schieten. Maar of dat zomaar kan… Meestal wel. Er zijn gevallen bekend waarbij de drone gewoon in het water is gevallen. Maar er is niet bekend of dan geprobeerd werd de drone te laten landen… op het water.

Het is natuurlijk de schrik van iedere drone vlieger om de drone in het water te zien vallen. Je kunt in ieder geval wel voorkomen dat je drone zinkt nadat deze in het water is gekomen. Hier is een speciale kit voor te koop. Dergelijke kits zijn op diverse websites te koop. Je moet dan alleen nog even voor een boot zorgen zodat je er ook nog bij kunt als je drone echt te water is geraakt. (of zwemmen, maar het hangt er een beetje vanaf waar je drone terecht is gekomen…)

 

Vliegen op het strand, gebruik een dronepad

 

Wanneer je van plan bent om je drone mee te nemen naar het strand, dan doe jer goed aan om iets mee te nemen waarvandaan je drone kan stijgen. Doe je dit vanaf het losse zand, dan is de kans groot dat je de motor van de drone die vaak brushless is, te slopen. Zand maakt onherstelbare schade aan de electromotor. Door de aanzuiging van en de verplaatsing van lucht komt er al gauw rotzooi in de motor van je drone terecht.

Wanneer je gebruik maakt van een dronepad, voorkom je boel ellende. Voordeel hiervan is ook dat de drone zijn start-plaats herkent, waardoor deze ook weer gemakkelijk kan terugkeren als het contact met je drone op wat voor wijze dan ook verstoord is geraakt. Een drone-pad kost hooguit een paar tientjes.

Word lid van een droneclub

 

Het is vaak interessant om lid te worden van een droneclub in de buurt. Het voordeel hiervan is dat er altijd leden zijn die verstand hebben van bepaalde zaken waar je online weinig of niets van leest. Een lidmaatschap kost je vaak niets, verplicht je tot niets, maar levert je dus wel een boel informatie op.

 

Wil jij een tip toevoegen? Dat kan hier!

Vul hier jouw waardevolle tip in

4 + 13 =

De mooiste drone locaties in Nederland en buitenland

Bekijk alle locaties

Bekijk alle locaties

Zoek. Vind. Vul aan!