Steenoven Tull en ’t Waal bekijken met je drone

Laatste wijziging op 18 februari 2024
 

Steenoven van Ossenwaard bezoeken met je drone

De steenfabriek Ossenwaard, gelegen nabij het schilderachtige Tull en ’t Waal, biedt een fascinerende blik op het industriële verleden van Nederland. Deze voormalige steenoven, operationeel van circa 1870 tot 1978, speelde een cruciale rol in de baksteenproductie, een industrie die centraal staat in de Nederlandse bouwgeschiedenis. De duurzaamheid van de geproduceerde waalformaat stenen en de architectonische waarde van de oven zelf zijn getuigen van vakmanschap en industriële innovatie. Door de jaren heen evolueerde de fabriek met de toevoeging van een machinekamer in 1916 en een nieuwe oven in 1927, ontworpen door ir. J.J. Wentink, die tot in de jaren ’70 in gebruik bleef.

De locatie op het Stuweiland, dat in 1955 door de aanleg van de stuwen van Hagestein een eiland werd, voegt een extra laag toe aan het verhaal van Ossenwaard. Dit eiland is enkel toegankelijk vanuit Tull en ‘t Waal en biedt naast industriële geschiedenis ook een unieke natuurlijke omgeving. Het project “Ruimte voor de Rivier” van Rijkswaterstaat heeft het gebied verder getransformeerd, met plannen voor de fabriek om als ruïne te blijven bestaan, dienend als onderkomen voor vleermuizen en mogelijk de ontwikkeling van luxe landgoederen.

Tull en ’t Waal zelf is een dorp met een rijke geschiedenis, dat teruggaat tot de 12e eeuw toen het gebied voor turfwinning werd ontgonnen. Het dorp bestaat uit de kernen ’t Waal en Tull, met historische boerderijen die dateren uit de 17e en 18e eeuw. De nabijheid van de Lek en de Honswijkerplas biedt prachtige natuurscènes en recreatiemogelijkheden, zoals wandelen langs de uiterwaarden. Het dorp, nu onderdeel van de gemeente Houten, heeft zijn landelijke charme weten te behouden, ondanks de veranderingen door de eeuwen heen.

Stuw van Hagestein

Het sluizencomplex Hagestein, in de nabijheid van de steenfabriek, vormt een belangrijk onderdeel van de waterregulatie in het gebied. Dit complex speelt een cruciale rol in het beheer van waterstanden in de rivier de Lek en draagt bij aan de bescherming tegen overstromingen. Hoewel de sluizen zelf niet toegankelijk zijn voor publiek, benadrukken ze de interactie tussen mens en natuur en de ingenieuze Nederlandse watermanagementtechnieken.

De combinatie van industriële geschiedenis, natuurlijke schoonheid en technologische vooruitgang maakt de omgeving van de steenfabriek Ossenwaard en Tull en ’t Waal een boeiend onderwerp voor dronevliegers en liefhebbers van cultureel erfgoed. De verlaten structuren van de fabriek, de schilderachtige dorpjes en de dynamische rivierlandschappen bieden talloze mogelijkheden voor zowel fotografie als verkenning vanuit de lucht, waarbij elke vlucht ongetwijfeld nieuwe ontdekkingen oplevert.

Disclaimer:

De informatie op deze site is overwegend afkomstig van dronevliegers en/of bezoekers welke informatie aangeleverd hebben met betrekking tot de getoonde dronelocatie. Er vindt geen controle plaats of er daadwerkelijk op de opgegeven locatie gevlogen mag worden. De beheerder van deze website kan daarom niet verantwoordelijk gehouden worden voor missende, misleidende of verkeerde informatie. Daar waar mogelijk worden berichten op deze website aangepast, waardoor de getoonde informatie op de juiste wijze geinterpreteerd kan worden. Er wordt geacht dat dronevliegers zich aan de regels houden die gelden voor de locatie waar de dronevlucht gepland wordt. Overtredingen van de locale regels zijn geheel voor eigen risico.

Let op: Kijk ook bij 'reacties' onderin deze pagina voor de meest recente locatie informatie...

Andere tips:

Dronevliegen in Grou, boven het water in Friesland

Dronevliegen in Grou, boven het water in Friesland

Ontdek Grou vanuit de Lucht Grou, een pittoresk dorp gelegen in de provincie Friesland, Nederland, is een ideale bestemming voor dronevliegers die geïnteresseerd zijn in zowel historische architectuur als natuurlijke schoonheid. Bekend om zijn waterrijke omgeving en...

Blokzijl bekijken met een drone

Blokzijl bekijken met een drone

Verken Blokzijl: Een droneparadijs in Overijssel Blokzijl, gelegen in de provincie Overijssel, biedt dronevliegers een unieke combinatie van historische charme en natuurlijke schoonheid. Dit stadje, nabij het Nationaal Park Weerribben-Wieden, is ideaal voor het...

De sluizen bij Asperen met je drone bekijken

De sluizen bij Asperen met je drone bekijken

Ontdek de Charme van de Sluisjes aan de Linge De Linge, met zijn kronkelende loop en idyllische landschappen, biedt een van de meest schilderachtige taferelen in Nederland, vooral opmerkelijk tussen de twee sluisjes die de rivier rijk is. Deze sluizen, gelegen in een...

Reacties

op deze drone locatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur hier jouw droneplaats in. Vul alle gegevens zo nauwkeurig mogelijk in.

Is dit een nieuwe locatie of een wijziging?

Provincie

Is er parkeerplaats in de buurt

Is er een café of restaurant in de buurt?

Wat vind je allemaal op deze locatie? (Je kunt hier meer opties aanvinken)

Moet er toestemming gevraagd worden om hier te mogen vliegen

Ik verklaar dat ik de eigenaar ben van deze foto

10 + 13 =

error

Een leuke locatie gevonden? Geef het door aan andere drone vliegers!