Steenoven Tull en ’t Waal bekijken met je drone

Laatste wijziging op 18 februari 2024
 

Steenoven van Ossenwaard bezoeken met je drone

De steenfabriek Ossenwaard, gelegen nabij het schilderachtige Tull en ’t Waal, biedt een fascinerende blik op het industriële verleden van Nederland. Deze voormalige steenoven, operationeel van circa 1870 tot 1978, speelde een cruciale rol in de baksteenproductie, een industrie die centraal staat in de Nederlandse bouwgeschiedenis. De duurzaamheid van de geproduceerde waalformaat stenen en de architectonische waarde van de oven zelf zijn getuigen van vakmanschap en industriële innovatie. Door de jaren heen evolueerde de fabriek met de toevoeging van een machinekamer in 1916 en een nieuwe oven in 1927, ontworpen door ir. J.J. Wentink, die tot in de jaren ’70 in gebruik bleef.

De locatie op het Stuweiland, dat in 1955 door de aanleg van de stuwen van Hagestein een eiland werd, voegt een extra laag toe aan het verhaal van Ossenwaard. Dit eiland is enkel toegankelijk vanuit Tull en ‘t Waal en biedt naast industriële geschiedenis ook een unieke natuurlijke omgeving. Het project “Ruimte voor de Rivier” van Rijkswaterstaat heeft het gebied verder getransformeerd, met plannen voor de fabriek om als ruïne te blijven bestaan, dienend als onderkomen voor vleermuizen en mogelijk de ontwikkeling van luxe landgoederen.

Tull en ’t Waal zelf is een dorp met een rijke geschiedenis, dat teruggaat tot de 12e eeuw toen het gebied voor turfwinning werd ontgonnen. Het dorp bestaat uit de kernen ’t Waal en Tull, met historische boerderijen die dateren uit de 17e en 18e eeuw. De nabijheid van de Lek en de Honswijkerplas biedt prachtige natuurscènes en recreatiemogelijkheden, zoals wandelen langs de uiterwaarden. Het dorp, nu onderdeel van de gemeente Houten, heeft zijn landelijke charme weten te behouden, ondanks de veranderingen door de eeuwen heen.

Stuw van Hagestein

Het sluizencomplex Hagestein, in de nabijheid van de steenfabriek, vormt een belangrijk onderdeel van de waterregulatie in het gebied. Dit complex speelt een cruciale rol in het beheer van waterstanden in de rivier de Lek en draagt bij aan de bescherming tegen overstromingen. Hoewel de sluizen zelf niet toegankelijk zijn voor publiek, benadrukken ze de interactie tussen mens en natuur en de ingenieuze Nederlandse watermanagementtechnieken.

De combinatie van industriële geschiedenis, natuurlijke schoonheid en technologische vooruitgang maakt de omgeving van de steenfabriek Ossenwaard en Tull en ’t Waal een boeiend onderwerp voor dronevliegers en liefhebbers van cultureel erfgoed. De verlaten structuren van de fabriek, de schilderachtige dorpjes en de dynamische rivierlandschappen bieden talloze mogelijkheden voor zowel fotografie als verkenning vanuit de lucht, waarbij elke vlucht ongetwijfeld nieuwe ontdekkingen oplevert.

Disclaimer:

De informatie op deze site is overwegend afkomstig van dronevliegers en/of bezoekers welke informatie aangeleverd hebben met betrekking tot de getoonde dronelocatie. Er vindt geen controle plaats of er daadwerkelijk op de opgegeven locatie gevlogen mag worden. De beheerder van deze website kan daarom niet verantwoordelijk gehouden worden voor missende, misleidende of verkeerde informatie. Daar waar mogelijk worden berichten op deze website aangepast, waardoor de getoonde informatie op de juiste wijze geinterpreteerd kan worden. Er wordt geacht dat dronevliegers zich aan de regels houden die gelden voor de locatie waar de dronevlucht gepland wordt. Overtredingen van de locale regels zijn geheel voor eigen risico.

Let op: Kijk ook bij 'reacties' onderin deze pagina voor de meest recente locatie informatie...

Andere tips:

Dronevliegen bij Fort Pannerden

Fort Pannerden: Een unieke locatie voor dronevliegers Fort Pannerden is een verborgen juweel in Nederland dat een ideale locatie biedt voor dronevliegers die op zoek zijn naar unieke en historische beelden. Gelegen in de Betuwe, nabij het dorp Doornenburg, is dit fort...

Het Brielse meer overvliegen met je drone

Het Brielse meer overvliegen met je drone

Het Brielse meer: Een paradijs voor droneliefhebbers Het Brielse Meer, gelegen in het hart van Zuid-Holland, is een verborgen juweel dat niet alleen natuurliefhebbers en avonturiers aantrekt, maar ook een paradijs is voor droneliefhebbers. Of je nu een ervaren...

Dronevliegen bij Kasteel Doorwerth

Dronevliegen bij Kasteel Doorwerth

Vlieg met je drone over kasteel Doorwerth: Een historisch juweel in beeld Kasteel Doorwerth, gelegen in de weelderige bossen van de Veluwe aan de rand van de uiterwaarden van de Rijn, is een adembenemende locatie voor dronefotografie. Dit robuuste, middeleeuwse...

Reacties

op deze drone locatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur hier jouw droneplaats in. Vul alle gegevens zo nauwkeurig mogelijk in.

Is dit een nieuwe locatie of een wijziging?

Provincie

Is er parkeerplaats in de buurt

Is er een café of restaurant in de buurt?

Wat vind je allemaal op deze locatie? (Je kunt hier meer opties aanvinken)

Moet er toestemming gevraagd worden om hier te mogen vliegen

Ik verklaar dat ik de eigenaar ben van deze foto

4 + 5 =

error

Een leuke locatie gevonden? Geef het door aan andere drone vliegers!