Dronevliegen bij de molens van Kinderdijk

Laatste wijziging op 18 maart 2024
 

Verken de windmolens van Kinderdijk: Een levend Nederlands erfgoed

Kinderdijk, een schitterend staaltje van Nederlands watermanagement en een UNESCO Werelderfgoed, herbergt een netwerk van negentien windmolens die sinds de 18e eeuw de voeten van de Alblasserwaard droog houden. Deze molens, gelegen in een uniek landschap gevormd door mens en natuur, vertellen het verhaal van de eeuwenoude strijd tegen het water.

Let er wel op dat veel molens bewoond zijn, hou hier dus vooral goed rekening met de privacy van de bewoners.

Het erfgoed van Kinderdijk

In de prachtige, waterrijke omgeving nabij Dordrecht staan de windmolens van Kinderdijk als onderdeel van een groter waterbeheersysteem om overstromingen te voorkomen. Gebouwd rond 1740, zijn deze 19 prachtige windmolens in 1997 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De molens van Kinderdijk zijn niet alleen een toonbeeld van Nederlands watermanagement maar vormen ook een iconisch Nederlands beeld dat populair is bij vele fotografen​​.

De geschiedenis van de molens van Kinderdijk gaat terug tot de Middeleeuwen, toen met de bouw van waterwerken begonnen werd voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen. Dit indrukwekkende netwerk van dijken, reservoirs, pompstations, en de 19 prachtig bewaarde windmolens toont de uitmuntende bijdrage van Nederland aan de technologie voor waterbeheersing​.

De molens nader bekeken

Het molencomplex van Kinderdijk is opgebouwd uit verschillende soorten molens, elk met hun unieke kenmerken en functies:

  • Acht bakstenen windmolens van waterschap Nederwaard, gebouwd in 1738, en acht met riet bedekte windmolens van waterschap Overwaard, gebouwd in 1740, zorgden onafhankelijk van elkaar voor de afwatering van de Alblasserwaard.
  • Twee achtkante windmolens van de polder Nieuw-Lekkerland: De Hoge Molen en De Lage Molen, beide met hun specifieke kenmerken en geschiedenis.
  • De Blokker, een wipmolen van de polder Blokweer, die na een brand in 1997 volledig is hersteld en sinds 2001 weer operationeel is​​.

Bezoekersinformatie

Kinderdijk is het hele jaar door toegankelijk voor bezoekers, met openingstijden variërend per seizoen. Het bezoekerscentrum biedt uitgebreide informatie over de molens en de omgeving. Je kunt er ook een unieke multiscreenfilm bekijken die de rijke geschiedenis van Kinderdijk tot leven brengt. Daarnaast is het Wisboomgemaal, ingericht als een klein museum, een bezoek waard voor meer inzichten in het watermanagement. Voor souvenirs kun je terecht in het winkeltje bij het gemaal.

Kinderdijk biedt een fascinerende kijk op de Nederlandse geschiedenis van watermanagement en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de unieke interactie tussen mens, technologie en natuur. Elk bezoek aan dit levende erfgoed draagt bij aan het behoud van dit unieke stukje Nederlandse geschiedenis.

Met dank aan Diane Raijmakers voor het fotomateriaal

 

Disclaimer:

De informatie op deze site is overwegend afkomstig van dronevliegers en/of bezoekers welke informatie aangeleverd hebben met betrekking tot de getoonde dronelocatie. Er vindt geen controle plaats of er daadwerkelijk op de opgegeven locatie gevlogen mag worden. De beheerder van deze website kan daarom niet verantwoordelijk gehouden worden voor missende, misleidende of verkeerde informatie. Daar waar mogelijk worden berichten op deze website aangepast, waardoor de getoonde informatie op de juiste wijze geinterpreteerd kan worden. Er wordt geacht dat dronevliegers zich aan de regels houden die gelden voor de locatie waar de dronevlucht gepland wordt. Overtredingen van de locale regels zijn geheel voor eigen risico.

Let op: Kijk ook bij 'reacties' onderin deze pagina voor de meest recente locatie informatie...

Andere tips:

Dronevliegen in Grou, boven het water in Friesland

Dronevliegen in Grou, boven het water in Friesland

Ontdek Grou vanuit de Lucht Grou, een pittoresk dorp gelegen in de provincie Friesland, Nederland, is een ideale bestemming voor dronevliegers die geïnteresseerd zijn in zowel historische architectuur als natuurlijke schoonheid. Bekend om zijn waterrijke omgeving en...

Blokzijl bekijken met een drone

Blokzijl bekijken met een drone

Verken Blokzijl: Een droneparadijs in Overijssel Blokzijl, gelegen in de provincie Overijssel, biedt dronevliegers een unieke combinatie van historische charme en natuurlijke schoonheid. Dit stadje, nabij het Nationaal Park Weerribben-Wieden, is ideaal voor het...

De sluizen bij Asperen met je drone bekijken

De sluizen bij Asperen met je drone bekijken

Ontdek de Charme van de Sluisjes aan de Linge De Linge, met zijn kronkelende loop en idyllische landschappen, biedt een van de meest schilderachtige taferelen in Nederland, vooral opmerkelijk tussen de twee sluisjes die de rivier rijk is. Deze sluizen, gelegen in een...

Reacties

op deze drone locatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur hier jouw droneplaats in. Vul alle gegevens zo nauwkeurig mogelijk in.

Is dit een nieuwe locatie of een wijziging?

Provincie

Is er parkeerplaats in de buurt

Is er een café of restaurant in de buurt?

Wat vind je allemaal op deze locatie? (Je kunt hier meer opties aanvinken)

Moet er toestemming gevraagd worden om hier te mogen vliegen

Ik verklaar dat ik de eigenaar ben van deze foto

5 + 12 =

error

Een leuke locatie gevonden? Geef het door aan andere drone vliegers!