Dronevliegen bij de molens van Kinderdijk

Laatste wijziging op 18 maart 2024
 

Verken de windmolens van Kinderdijk: Een levend Nederlands erfgoed

Kinderdijk, een schitterend staaltje van Nederlands watermanagement en een UNESCO Werelderfgoed, herbergt een netwerk van negentien windmolens die sinds de 18e eeuw de voeten van de Alblasserwaard droog houden. Deze molens, gelegen in een uniek landschap gevormd door mens en natuur, vertellen het verhaal van de eeuwenoude strijd tegen het water.

Let er wel op dat veel molens bewoond zijn, hou hier dus vooral goed rekening met de privacy van de bewoners.

Het erfgoed van Kinderdijk

In de prachtige, waterrijke omgeving nabij Dordrecht staan de windmolens van Kinderdijk als onderdeel van een groter waterbeheersysteem om overstromingen te voorkomen. Gebouwd rond 1740, zijn deze 19 prachtige windmolens in 1997 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De molens van Kinderdijk zijn niet alleen een toonbeeld van Nederlands watermanagement maar vormen ook een iconisch Nederlands beeld dat populair is bij vele fotografen​​.

De geschiedenis van de molens van Kinderdijk gaat terug tot de Middeleeuwen, toen met de bouw van waterwerken begonnen werd voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen. Dit indrukwekkende netwerk van dijken, reservoirs, pompstations, en de 19 prachtig bewaarde windmolens toont de uitmuntende bijdrage van Nederland aan de technologie voor waterbeheersing​.

De molens nader bekeken

Het molencomplex van Kinderdijk is opgebouwd uit verschillende soorten molens, elk met hun unieke kenmerken en functies:

  • Acht bakstenen windmolens van waterschap Nederwaard, gebouwd in 1738, en acht met riet bedekte windmolens van waterschap Overwaard, gebouwd in 1740, zorgden onafhankelijk van elkaar voor de afwatering van de Alblasserwaard.
  • Twee achtkante windmolens van de polder Nieuw-Lekkerland: De Hoge Molen en De Lage Molen, beide met hun specifieke kenmerken en geschiedenis.
  • De Blokker, een wipmolen van de polder Blokweer, die na een brand in 1997 volledig is hersteld en sinds 2001 weer operationeel is​​.

Bezoekersinformatie

Kinderdijk is het hele jaar door toegankelijk voor bezoekers, met openingstijden variërend per seizoen. Het bezoekerscentrum biedt uitgebreide informatie over de molens en de omgeving. Je kunt er ook een unieke multiscreenfilm bekijken die de rijke geschiedenis van Kinderdijk tot leven brengt. Daarnaast is het Wisboomgemaal, ingericht als een klein museum, een bezoek waard voor meer inzichten in het watermanagement. Voor souvenirs kun je terecht in het winkeltje bij het gemaal.

Kinderdijk biedt een fascinerende kijk op de Nederlandse geschiedenis van watermanagement en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de unieke interactie tussen mens, technologie en natuur. Elk bezoek aan dit levende erfgoed draagt bij aan het behoud van dit unieke stukje Nederlandse geschiedenis.

Met dank aan Diane Raijmakers voor het fotomateriaal

 

Disclaimer:

De informatie op deze site is overwegend afkomstig van dronevliegers en/of bezoekers welke informatie aangeleverd hebben met betrekking tot de getoonde dronelocatie. Er vindt geen controle plaats of er daadwerkelijk op de opgegeven locatie gevlogen mag worden. De beheerder van deze website kan daarom niet verantwoordelijk gehouden worden voor missende, misleidende of verkeerde informatie. Daar waar mogelijk worden berichten op deze website aangepast, waardoor de getoonde informatie op de juiste wijze geinterpreteerd kan worden. Er wordt geacht dat dronevliegers zich aan de regels houden die gelden voor de locatie waar de dronevlucht gepland wordt. Overtredingen van de locale regels zijn geheel voor eigen risico.

Let op: Kijk ook bij 'reacties' onderin deze pagina voor de meest recente locatie informatie...

Andere tips:

Dronevliegen bij Fort Pannerden

Fort Pannerden: Een unieke locatie voor dronevliegers Fort Pannerden is een verborgen juweel in Nederland dat een ideale locatie biedt voor dronevliegers die op zoek zijn naar unieke en historische beelden. Gelegen in de Betuwe, nabij het dorp Doornenburg, is dit fort...

Het Brielse meer overvliegen met je drone

Het Brielse meer overvliegen met je drone

Het Brielse meer: Een paradijs voor droneliefhebbers Het Brielse Meer, gelegen in het hart van Zuid-Holland, is een verborgen juweel dat niet alleen natuurliefhebbers en avonturiers aantrekt, maar ook een paradijs is voor droneliefhebbers. Of je nu een ervaren...

Dronevliegen bij Kasteel Doorwerth

Dronevliegen bij Kasteel Doorwerth

Vlieg met je drone over kasteel Doorwerth: Een historisch juweel in beeld Kasteel Doorwerth, gelegen in de weelderige bossen van de Veluwe aan de rand van de uiterwaarden van de Rijn, is een adembenemende locatie voor dronefotografie. Dit robuuste, middeleeuwse...

Reacties

op deze drone locatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur hier jouw droneplaats in. Vul alle gegevens zo nauwkeurig mogelijk in.

Is dit een nieuwe locatie of een wijziging?

Provincie

Is er parkeerplaats in de buurt

Is er een café of restaurant in de buurt?

Wat vind je allemaal op deze locatie? (Je kunt hier meer opties aanvinken)

Moet er toestemming gevraagd worden om hier te mogen vliegen

Ik verklaar dat ik de eigenaar ben van deze foto

3 + 12 =

error

Een leuke locatie gevonden? Geef het door aan andere drone vliegers!